Nový jízdní řád 2014/2015 – SŽDC blokuje nákup jízdenek na vlak

Tvůrcem jízdních řádů na železnici v ČR je Správa železniční dopravní cesty, která ale nový jízdní řád 2014/2015 dosud nezveřejnila1. Informace o vlakových spojích od 14. prosince nejsou dostupné ani v celostátním informačním systému o jízdních řádech IDOS2. A to cestujícím znemožňuje nákup jízdenek ve dvouměsíčním předprodeji u všech dopravců. Přitom data o českých vlacích už mají v rakouském3, německém4 i švýcarském5 vyhledavači spojení online.

Opakovaně nastává problém se zveřejňováním nového jízdního řádu, kdy data o českých vlacích už stihli zveřejnit v Rakousku, Německu i Švýcarsku, ale tuzemský cestující má smůlu. Nejen, že si nemůže vyhledat spojení, jak vlaky před Vánocemi pojedou, ale ani si nemůže v předstihu zakoupit jízdenku s platnosti od 14. prosince u žádného z českých dopravců. Prodejní systémy jízdenek jsou totiž provázány s jízdním řádem, a ten v Česku není k dispozici.

„Je nepřípustné, aby si lidé v České republice nemohli zakoupit jízdenku na vlak v předprodeji s dvouměsíčním předstihem, zvlášť když se jedná o období před vánočními svátky, kdy vlaky přepravují nejvíce cestujících,“ říká prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

„Za celostátní informační systém o jízdních řádech zodpovídá společnost CHAPS6, ovšem z pověření Ministerstva dopravy, a to by si mělo hlídat, jakým způsobem tato společnost data zveřejňuje,“ doplňuje Miloslav Zítka, člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě.

Problém nastává i při tvorbě jízdního řádu. Tento celoroční proces má v současnosti nastaven nevhodné termíny. Návrh železničního jízdního řádu je každoročně zveřejňován až v polovině června a připomínkování ze strany veřejnosti i samosprávy může probíhat až v období letních prázdnin a dovolených.

„Je potřeba učinit systémové změny v termínech při tvorbě jízdního řádu v prohlášení o dráze7 tak, aby první návrhy jízdních řádů byly předkládaly veřejnosti s dostatečným předstihem – už v dubnu. Jízdní řád by se mohl projednat a připomínkovat důkladněji, a zároveň by nevznikaly každoročně problémy s jeho zveřejněním, což negativně ovlivňuje i nákup jízdenek,“ uzavírá Vyka.

Kontakty:
Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě tel.: 737 131 290
Miloslav Zítka, člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě tel.: 607 992 873

__________________
1 Na webu SŽDC ( http://www.szdc.cz/provozovani-drahy/knizni-jizdni-rady.html ) je zveřejněn jen platný jízdní řád 2013/2014 ke změně 15. Června 2014.
2 Vyhledání spojení v IDOSu ( http://jizdnirady.idnes.cz/vlaky/spojeni/ ) s datem odjezdu 19. 12. 2014 vypíše: „Datum je mimo rozsah platnosti jízdního řádu. Jízdní řád platí od 15.12.2013 do 13.12.2014“.
3 Rakouský elektronický jízdní řád SCOTTY, na webu on-line: http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/en
4 Elektronický jízdní řád Deutsche Bahn, na webu on-line: http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2.exe/en
5 On-line jízdní řád švýcarských drah SBB, na webu on-line: http://fahrplan.sbb.ch/bin/query.exe/dn
6 O IDOSu, na webu on-line: http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusymhd/idos/